117976
Book
In basket
Śląska książka kucharska to ponad 200 przepisów zebranych przez lwóweckiego aptekarza, ogrodnika i historyka-amatora Johanna G. Bergemanna (1783–1837), które przez cały 1826 rok publikował w Lwówku w cotygodniowych odcinkach do spółki z księgarzem Johannem G. Dittrichem. Znajdziemy tu przede wszystkim przepisy na potrawy mięsne, zupy i słodkie wypieki, ale też warzywa, leguminy, sosy, przetwory i napoje oraz obszerny rozdział o wyrobie serów. Zebrane i dostosowane przez autora do gustów i możliwości ówczesnego czytelnika receptury stanowią nadzwyczajny dokument epoki i przyczynek do dziejów kuchni śląskiej. Przygotowując i serwując opisane dania, wskrzeszamy smaki dawno zapomniane, a niegdyś na Śląsku znane i lubiane, goszczące na stołach w miastach, miasteczkach, wsiach i dworach.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. Region: Dolny Śląsk/R (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Schlesisches Garten- und Küchen-Buch für Haus- und Landwirthe, Gartenfreunde, Hausfrauen und Wirthschafterinnen, 1826
Bibliography, etc. note
Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again